Accessibility Tools

Skip to main content

Beslissing over ontwikkeling van Oostpolder uitgesteld

De beslissing over de ontwikkeling van het gebied Oostpolder wordt uitgesteld tot november of december van dit jaar. Oorspronkelijk zouden de Provinciale Staten van Groningen en de gemeenteraad van Het Hogeland eind juni het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) ter besluitvorming voorgelegd krijgen. Echter, na het voorlopige advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie m.e.r.) blijkt dat het milieueffectrapport van de Oostpolder enkele aanvullingen nodig heeft, wat meer tijd vereist. Het zorgvuldig afwegen van belangen van alle betrokken partijen staat hierbij voorop.

Op 24 april heeft de Commissie m.e.r. het milieueffectrapport van de Oostpolder voorzien van een voorlopig advies. Tegelijkertijd heeft de Commissie ook haar voorlopige adviezen gegeven over de milieueffectrapportages voor de bestemmingsplannen van Eemshaven (gemeente Het Hogeland) en Oosterhorn (gemeente Eemsdelta).

Wat betreft het milieueffectrapport van de Oostpolder adviseert de Commissie m.e.r. nog enkele aanvullingen met betrekking tot de effecten op natuur en (ecologische) waterkwaliteit, in relatie tot Natura-2000 gebieden en de doelen van de Kaderrichtlijn Water. Ook moeten de effecten op gezondheid, zoals geluidbelasting, emissies naar lucht en veiligheidsrisico's door aardbevingen, windturbines en installaties met gevaarlijke stoffen, nader worden onderzocht.

De Commissie benadrukt dat het aanvullen van deze informatie essentieel is om de impact op de leefomgeving volledig te kunnen beoordelen. Ook wijst de Commissie met name op het belang van een samenhangende aanpak, vooral op het gebied van geluid, zowel in de inhoud als het besluitvormingsproces van de plannen voor het gebied.

Vanuit het oogpunt van zorgvuldigheid en samenhang willen wij het voorlopig advies van de Commissie m.e.r. opvolgen. De benodigde aanvullingen vergen echter meer tijd, evenals het coördineren van de verschillende vaststellingsprocedures. Bovendien zal het definitieve advies van de Commissie op de aanvullingen ook nog tijd vergen. Dit betekent dat de geplande besluitvorming over het PIP in juni 2024 niet meer haalbaar is en nu wordt verwacht in november of december 2024.