Toegankelijkheid

Skip to main content

Batterijenfabriek Eemshaven

Kortgeleden verscheen op RTV Noord een bericht over een batterijenfabriek die zich zou willen vestigen in de Eemshaven. Batterijenmaker werkt aan plan voor gigafabriek in Noord-Nederland, Eemshaven kandidaat - RTV Noord. Dit bericht verdient enige nuance.

De provincie Groningen maakt op dit moment namelijk nog geen afspraken over vestiging van bedrijven in de Eemshaven en Oostpolder. De berichtgeving op RTV Noord was afkomstig van de Brits-Koreaanse batterijenmaker Eurocell zelf. Zij hebben via de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland (NOM) hun interesse voor vestiging in Noord-Nederland aangegeven.

Het bedrijf Eurocell wil zich graag vestigen in Noord-Nederland en kijkt voor een locatie naar de Eemshaven/Oostpolder en Emmen. Hierover is het bedrijf in gesprek met de NOM. De NOM heeft de provincie Groningen gevraagd bij die gesprekken aan te sluiten. Eurocell is daarbij geïnformeerd over het open planproces dat samen met de omgeving wordt doorlopen. De provincie en gemeente blijven dat respecteren en dit proces krijgt de tijd die daarvoor nodig is. Daarom worden in deze fase nog geen afspraken gemaakt met partijen over vestiging in de Oostpolder. De belangstelling van partijen geeft overigens een goed zicht op wat er mogelijk kan worden in de Oostpolder. Zeker wanneer dit bedrijven zijn uit de vooraf benoemde kansrijke sectoren: energie, batterij, automotive, waterstof en 'schone' / innovatieve industrie zoals (hyperscale) datacentra.